Hvorfor engasjere seg politisk?
Jeg har fulgt nøye med i alt som har foregått på den politiske scenen siden jeg gikk på ungdomskolen, men har for egen del tenkt at det er lurt å få seg litt livserfaring før jeg engasjerer meg politisk. Men nå er tiden inne!
– Som fastlege i mer enn 25 år har jeg erfart at det viktigste er å bli god til
- Å LYTTE,
- Å FORSTÅ
- Å FINNE EN RESEPT SOM VIRKER
Og det er også utfordringen alle politikere står ovenfor!
Nå er jeg nominert som nr. 8 på Oslo Venstre's liste foran Stortingsvalget i 2025 .
Hvorfor Venstre?
Fordi Venstre er et sosialliberalt parti, som står for frihet for det enkelte og for næringslivet, men med et sterkt sosialt engasjement for svake grupper i samfunnet og med fokus på gode oppvekstvilkår for barn og unge. Som bestefar er det viktig for meg at Venstre har et sterkt miljøengasjement. Men jeg tror at internasjonalt samarbeid er en premiss for å lykkes både i miljøpolitikk, næringspolitikk og i arbeidet for fred og menneskerettigheter.
Jeg er spesielt opptatt av
- Rus-politikk
- Fattigdoms-politikk
- Miljø-politikk
- Næringslivs-politikk
- Internasjonal politikk
Hvorfor er ruspolitikk så viktig?
Vi ligger på Europatoppen i overdosedødsfall. Det gjør vi fordi vi i lang tid har brukt straff og kontroll som de viktigste virkemidlene for å bekjempe «narkotika-ondet». Også behandlingsapparatet er preget av denne foreldede tankegangen, og både leger og behandlingsinstitusjoner er bundet på hender og føtter; de følger retningslinjer som for lengst har gått ut på dato.
Jeg samarbeidet i mange år med «de narkomanes lege», Sverre Eika (bilde) på Kirkens bymisjons 24SJU. Og vi hadde gode resultater! Allikevel ble vi uglesett av offentlige instanser som gjorde det umulig for oss å fortsette. Vi kan ikke kaste tusenvis av unge mennesker «under bussen» i tro på at det avskrekker andre fra å prøve det samme. Den resepten virker rett og slett ikke, men har store skadevirkninger!
Noe av det viktigste er å få til endringer i behandlingsapparatet. Behandlingen rusavhengige får idag, er preget av at man forsøker å kjøre alle inn i samme kverna. Men opplegget passer ikke for alle og veldig mange velger å fortsette med gatedop i stedet for å få apotek-medisin. Og det er velkjent: Den viktigste inntektskilden til gatenarkomane er videresalg av dop, og det mest kreative de kan gjøre å skaffe nye kunder, som etter å ha blitt avhengig av dopen, fortsette å kjøpe.
Dette er den onde narkosirkelen, som verken Vedum (Sp) eller Ullstein (KrF) forstår. Dermed roper de på politi i stedet for å sørge for at tilbudet til gatenarkomane blir et reelt lavterskeltilbud som brukerne er i stand til å ta imot.
Fattigdomspolitikk står høyt på min agenda!
Det er ingenting som er så lønnsomt for et samfunn, som å ha en god fattigdomspolitikk. Og det er heller ingenting som er så dyrt og farlig for samfunnet, som bitterhet og utenforskap. Makter vi å gi barn og unge trygge oppvekst-vilkår, med tro på seg selv og tro på at det nytter, får vi et bedre samfunn og en bedre fremtid! Antagelig også mindre kriminalitet og mindre terror.
Alle er vel opptatt av miljøvern?
Ja, men resultatene er ikke mye å skryte av. Å halvere klimautslippene innen 2030, slik FN går inn for, er veldig ambisiøst. Og selv om vi er et rikt land, ligger vi veldig bakpå om vi skal nærme oss dette målet før det er for sent.
Og det hjelper ikke stort å kjøpe «avlat» i form av klimakvoter. Det må koste å forurense, og vi må være mye mer offensive i å innføre økonomiske incentiver for å få til det grønne skiftet. Det betyr blant annet at det må bli dyrere med langreiste produkter og at det må satses mer på de kortreiste.
El-bil politikken, som Venstre har gått i bresjen for, har vært svært vellykket. Men hvorfor gjør vi ikke det samme for å kle hundretusenvis av hustak med solcellepanel? Og hvorfor tar vi ikke konsekvensen av moderne forskning som gjør det mulig å bygge utslippsfrie atomkraftverk også i Norge? I stedet for å krangle med lokalsamfunn og naturvernere om vindmøller?
Det er vel ikke Venstre man stemmer om man vil ha et fritt og velfungerende næringsliv?
Jo, absolutt. Men bærende i Venstres næringslivspolitikk er at vi først og fremst er opptatt av vilkårene til gründere og små og mellomstore bedrifter. De er avhengig av en fri konkurranse og at store markedsaktører ikke får kjøpe opp brysomme konkurrenter. Derfor må vi styrke konkurransetilsynet og sørge for at DnBs oppkjøp og nedslaktning av S-banken aldri får gjenta seg. Og så kan vi ikke ha et skattesystem som skremmer stadig flere norske investorer og bedriftseiere ut av landet. Vi må hegne om norske arbeidsplasser og gi bedriftene vilkår som de kan leve med.
Krigen i Ukraina og i Midt-Østen virker endeløs? Hva kan vi gjøre?
Vi som vokste opp noen år etter krigen, priste oss lykkelige da den kalde krigen tok slutt med Berlin-murens fall og oppløsning av Sovjetunionen. Putins overgrep mot Ukraina var et stort sjokk, og det er fantastisk at støtten til Ukraina her hjemme og resten av Europa nesten er unison, selv om det var mye kostbar nøling i starten.
Allikevel er det ingen ende i sikte, og utallige dødsofre og hardt skadede på begge sider av krigen er uhyggelig å være vitne til.
Det som skjer i Midt-Østen er like ille. At Israel har rett til å forsvare seg når de blir utsatt for en nådeløs massakre, er soleklart. Men det gir dem ingen rett til å slakte ned sivilfolkningen på Gaza og ødelegge skoler og sykehus og tusenvis av boliger! Vi kan ikke godta at man kaldblodig slakter hundrevis av barn og sivile for å «ta ut» en enkelt Hamas- eller Hizbolla-leder.
Men problemet med disse vanvittige krigene er verken Putin, Netanyahu, Hamas eller Hizbolla. Problemet er at FNs sikkerhetsråd står som maktesløs tilskuer til nesten alle grusomme overgrep mot folkegrupper pga at fem stater har vetorett! Også når overgriperen er en av disse fem! Vi kommer ikke meningsløse kriger og folkemord til livs før verdenssamfunnet erstatter vetoretten i sikkerhetsrådet med kvalifisert flertall!
Hva med EU?
Venstre har innsett at vi kommer til kort på en rekke områder om vi ikke inngår forpliktende samarbeid internasjonalt. Miljøpolitikken blir en vits i Norge om vi ikke samarbeider med EU. Og næringslivet er helt avhengig av EØS-avtalen. Det som skjer i USA viser at vi ikke lenger kan stole blindt på USA som sikkerhetsleverandør her i Norge. Derfor må vi basere oss mer på egne krefter i Europa.
Norge er best i EU-klassen, men vi har selv stilt oss utenfor de viktigste beslutningsprosessene , som har stor betydning også for oss. Å kalle dette selvråderett, er gammeldags og patetisk.
La oss få være med å bestemme vår egen og Europas fremtid som fullverdig medlem av EU!