Stig Asplin har holdt historisk/filosofiske foredrag i mange år og kan engasjeres ved å kontaktes på telefon 99 49 23 23 eller sende forespørsel til s.asplin@online.no.
Nesten alle foredrag er krydret med lysbilder og musikk. Her er et knippe av hans foredrag:
Grunnloven var både mannssjåvinistisk, rasistisk og lite demokratisk. Det som skjedde på Eidsvoll i 1814, var i realiteten et uhyre spennende opprør mot makthaverne. Og det var ikke gitt at det ville lykkes.
Men resultatet var neppe i tråd med intensjonen! Og det har tatt over 200 år å få en grunnlov som harmonerer med frihets-idealene fra den franske revolusjon som begeistret Eidsvollsmennene i 1814: Frihet, likhet og brorskap.
F.eks. var det først i 1990 at kvinner fikk arverett til tronen, og så sent som i 2012, ble det bestemt at alle tros- og livssynssamfunn skulle understøttes på samme måte.
Ideologienes falitt. I flere hundre år har sterke ideologier stått mot hverandre i kamp om befolkningens gunst. Mange av dem har feilet og ført til forferdelige ødeleggelser og massedrap.
Lenin, Stalin, Hitler, Franko, Mao og Pol Pot begeistret sin befolkning og vant frem med sine ekstreme ideologier, men etterlot seg en sørgelig arv og hadde utallige liv på samvittigheten.
Men ennå i dag er det mange som lar seg fascinere av slike ideologier, og valgkampen i USA har elementer av samme argumentasjon som det noen av disse fryktede despotene stod for. Og jeg tenker ikke på Kamala Harris.
Kvinnesaken fra Camilla Collett til #Metoo. Det er mer enn 180 år siden Camilla Collett utfordret mannsveldet ved å skrive sine «strikketøys-betraktninger» i en avisartikkel under mannlig psudonym. Siden den tid har kvinnesaken vunnet mange viktige slag. Men enda kommer det nye avsløringer i kjølvannet av #Metoo-bevegelsen fra 2017. Flere prominente politikere har måttet gå av i vanære pga slike saker.
Ytringsfrihetens pris. Trykkefriheten ble grunnlovfestet i 1814, men ytringsfriheten har allikevel vært kraftig debattert i alle år. Mange er de som har blitt kneblet i årenes løp, blant dem Hans Nilsen Hauge, som var på straffarbeid pga sin forkynnelse i de tusen hjem, mens Eidsvolls-mennene jobbet med grunnloven og ikke enset hans skjebne.
I moderne tid har vi blitt skånet for sex-skildringene i «Sangen om den røde rubin» og Jesus-karikaturen i filmkomedien «Life of Brian». Takk og pris at vi nå alle kan fryde oss over filmens store klassiker: «Always look on the bright side of life!».
Julian Assange og Edward Snowden har utfordret makten og ytringsfriheten i moderne tid og på en annen måte enn vi var vant til.
Reformasjonen handlet om mye mer enn religion!
Martin Luther tok et helt nødvendig oppgjør med en kirke som var på feil kurs. Et risikabelt prosjekt i en autoritær og intolerant tid. Og han har satt sterke spor etter seg i alle de 500 årene som har gått siden. Ikke bare religiøst, men også kulturelt og politisk.
Han var en individualist som protesterte mot et autoritært system. Han var banebrytende når det gjelder bruk av media. Økt leseferdighet og bibelkunnskap bidro til en utdannings-revolusjon, og etableringen av allmueskolen kom fordi man ville lære barn Luthers lille katekisme.
Kanskje var Luthers tanker om "det alminnelige presteskap" en forløper for demokratiet? Og kanskje er Luthers tro på at den enkeltes samvittighet var viktigere enn å adlyde autoritetene, en forutsetning for menneske-rettighetene?
Det vonde krigsoppgjøret. Det er påfallende at store selskaper og samfunnstopper unngikk reaksjoner etter å ha hjulpet fienden eller benyttet seg av slaver, mens en gammel senil dame som hadde latt seg forlede til et passivt NS-medlemskap ble fratatt hele sin formue. Det er underlig at hjemmefrontens drap og tortur knapt ble etterforsket, mens et medlem av unghirden i NS ble fratatt sitt statsborgerskap selv om de hadde vokst opp og bodd her hele livet.
Det er opprørende at alle de som var smarte nok til å snu kappen etter vinden, slapp unna, mens unge kvinner fra landsbygda fikk yrkesforbud fordi de hadde vært forelsket i feil person. Men det aller verste er at barn av norske nazister eller tyske soldater ble mobbet i hele oppveksten for noe foreldrene hadde gjort.
Reisebrev fra Lisboa. Lisboa seiler frem som en av Europas mest trendy storbyer, og det er ikke uten grunn at flere nordmenn har fått øynene opp for Portugals og de gamle sjøfarernes hovedstad.
Men det er stor forskjell på å være verdens navle med ufattelige rikdommer til å bli Europas fattige fetter.
Portugal var pioner på alle verdens hav, men var de første som begynte med slavehandel i stor skala. På bildet ser vi Vasco da Gamas avreise fra India i 1497.
Jødeforfølgelsene i Norge. Henrik Wergeland gjorde det til sitt livs sak å kjempe mot at jødene var utestengt fra riket, slik det stod i grunnloven. Men jødeforfølgelsene hadde pågått lenge før 1814 og skulle fortsette langt inn i det 20.århundre.
«Untermensch» sa Hitler om jøden. Men han sugde det ikke av eget blod. Jødene hadde vært uglesett i uminnelige tider, ikke bare var de skyld i Jesu død, noen mente sågar at de var skyld i svartedauen.
Allerede i middelalderen ble jødene mange steder nektet å drive med håndverk, og en del av dem begynte med bankvirksomhet i stedet, til dels med godt hell. Men da ble de uglesett for dette også.
Ukraina i våre hjerter. Leo Tolstoy deltok i Krimkrigen og skrev: «Enten er krig galskap, eller så er ikke menneskene så fornuftige som en vil ha det til».
Noen har vondt for å forstå hvorfor vi skal bry oss om Ukraina. Men visste du at Kyiv-riket hadde tette bånd til Norge i Middelalderen og at tre av våre konger søkte tilflukt der og tok med seg kristendommen derfra? Og at en av den mektige fyrst Jaroslavs døtre ble dronning i Norge?
Putin kaller de nåværende makthaverne i Kyiv "nazister", men den eneste som er besmittet av Hitlers tankegods, er nok Putin selv. Han går i mektige og blodstenkte fotspor. For Stalin stod for en av tidenes verste folkemord i Ukraina i 1932-33, da han sultet folk til døde, selv om de befant seg midt i Europas største kornkammer (Bilde: Minnestatuen om Holodomor i Kyiv).
Spanskesyken. Trump kalte Covid 19 for "det kinesiske virus". Men visste du at Spanskesyken i 1918-20 kom fra en militærleir i Kansas i USA?
Spanskesyken tok livet av mellom 50 og 100 millioner mennesker og var den verste pandemien i moderne tid. Her hjemme døde over 15.000 nordmenn av dette dødelige viruset, og mange av dem var unge mennesker.
Covid 19 ble faktisk en ubetydelig parentes i forhold til det som skjedde for over 100 år siden.
Reisebrev fra Tanzania. Afrika er et fantastisk kontinent. Full av vakker natur og ville dyr. Visste du at elefantene aldri glemmer?
Kilemanjaro rager nesten 6000 meter over jordbrukslandet og savannene rundt.
Afrikas historie er dessverre preget av europeisk imperialisme, og bunnpunktet kom under Berlin-konferansen i 1884 (bilde), der kolonimaktene delte Afrika mellom seg.
De uverdige i samfunnet er de som er utstøtt av det gode selskap, og som er fratatt alminnelige borgerrettigheter, eller blir behandlet nedlatende eller med forakt.
Det er mange grupper som har blitt uglesett av samfunnet gjennom tidene, alt fra jøder og munker, tatere og omstreifere, psykisk lidende og såkalt "åndssvake", "tyskertøser" og "løsunger", homofile og narkomane.
Og tankegodset som fyrer opp under fordommene mot disse utsatte gruppene er eldgammelt. Vi finner det blant annet igjen i Magnus Lagabøters Landslov fra 1274.
Hans Nilsen Hauge, lovbryter, predikant og gründer. Da Eidsvolds-mennene feiret den nye Grunnloven i 1814, sonet Hans Nilsen Hauge en av sine lange straffer for å ha talt om Guds ord, uten tillatelse fra Sognepresten.
På skolen lærte vi at predikanten strikket mens han gikk. Men rollen som gründer ble ikke like sterkt belyst. Hauge var en foregangsmann som startet mange småbedrifter land og strand rundt, bl.a. Bakke Mølle i Nydalen i Oslo.
Få har satt så store spor etter seg i Norge som Hans Nilsen Hauge.
Moralisme er moralens verste fiende.
Mennesket er et flokkdyr som gjør moralisme til et instinkt: Hvis du ikke er en del av flokken, er du en trussel mot den, og derfor har flokken rett til å irettesette deg.
Moral er å ha standarder for seg selv. Moralisme er å presse sine standarder på alle andre. Men hvorfor har moralismen så god grobunn både her og i andre samfunn?
Og hvorfor har moralismens motsats, toleransen, så trange kår?
Vil dere høre Stigs foredrag? Ta kontakt på tlf. 99 49 23 23 eller på s.asplin@online.no